Austria-Study-tour-Banner.jpg

Østerrike satser stort på sirkulær økonomi
Den 6. og 7. desember besøkte partnere fra Circular Based Waste Management-prosjektet Linz, Østerrike, organisert av Green Business Norway og Business Upper Austria. I tillegg deltok det representanter fra Litauens Energi Institutt og det statlige Innovasjonsselskapet i Litauen.

Mazeikiai-visit-banner.jpg

Mulighetsstudie for nytt senter for gjenbruk og avfallsmottak i Mažeikiai
Mulighetsstudie for etablering av et nytt stort avfallsinnsamlingssted og ReUse-senter i Mažeikiai, Litauen, er nå gjennomført.

Cambi-Banner.jpg

Cambi skal levere termisk hydrolyseteknologi i Bulgaria
Cambi bygger for tiden sitt første termiske hydrolyseprosjekt i Bulgaria, for Sofiyska Vodas Kubratovo avløpsvannbehandlingsanlegg i Sofia.

Scotland-banner.jpg

Skottland satser stort på sirkulær økonomi og sosialt entreprenørskap
Partnere fra Circular Based Waste Management-prosjektet har studert sosialt entreprenørskap og sosiale initiativer der sirkulær økonomi og gjenbruk inngår som en del av løsningen på sosiale problemer og fattigdom.

Sumy-banner.jpg

Sustainable Energy konferansen i Sumy
Sustainable Energy -konferansen åpnet offisielt 26. september i Sumy, Ukraina. Arrangementet var på initiativ fra Department of Finance, Economy and Investments i Sumy City Council, og EU-prosjektet "Covenant of Mayors - East".

Mazeikiai-conference-banner.jpg

European Local Communities Conference – sirkulærøkonomi I fokus
Prosjektpartnere fra prosjektet Circular Based Waste Management - CBWM presenterte sine målsettinger og aktiviteter for lokale sirkulærøkonomitiltak på «Circular Economy Initiatives in European Local Communities» konferansen organisert av Mažeikiai kommune den 3. juni.

Norway-tour-May2022-banner.jpg

Litauen viser interesse for norske sirkulærøkonomi aktører
Circular Based Waste Management-prosjektpartnere fra Litauen, reiste til Norge for å besøke selskaper som pionerer beste praksis løsninger innen avfallshåndtering, resirkulering og gjenbruk og matavfall.

CBWM-study-tour2-banner.jpg

CBWM partnere besøker Norge for å lære om organiske resirkuleringsanlegg og incentiver i avfallsbransjen.
Prosjekt-partnere fra «Circular Based Waste Management - CBWM» fra Mažeikiai kommune, Telšiai Regionale Avfall-håndterings-senter i Litauen og bystyre i byen Paide i Estonia har returnert til Norge på deres andre studietur. Turen gikk til Oslo og Bergen regionene, og formålet denne gangen var å lære om resirkulering av organisk avfall i Norge, og incentivordninger innen avfallsbransjen.

CBWM-study-tour-banner.jpg

Samarbeidspartnere fra Litauen og Estonia besøker norske bedrifter som jobber med sirkulær økonomi
Green Business Norway har arrangert en studietur til Norge for samarbeidspartnere i prosjektet kalt «Circular Based Waste Management - CBWM», med besøk hos organisasjoner som er eksperter på sirkulær økonomi.

CBWM-banner-image.jpg

The Circular Based Waste Management project - Prosjektet for avfallshåndtering basert på en sirkulær tilnærming
1.ste september 2020 markerte starten på prosjektet for avfallshåndtering basert på en sirkulær tilnærming. Prosjektet bygger på et felles initiativ, med formål om å fremme konkrete tiltak for sirkulær avfallshåndtering i tre europeiske regioner.

Dec-2019-FS-slideshow2.jpg

R8 Flying Start gikk til Future Synthesis
For tredje år på rad ble R8 Flying Start utdelt under Gründeruka. Denne gang gikk prisen til Future Synthesis og Maritsa Kissamitaki!

Dec-2019-Windsim-slideshow2.jpg

WindSim inngår strategisk samarbeid med Shanghai Electric Wind Power Group
WindSim og Shanghai Electric Wind Power Group har inngått en strategisk partnerskapsavtale under China Wind Power Conference og Exibition I Bejing I Oktober.

Cycled-NYU-slideshow1.jpg

Cycle vant StarADs Summer Incubator pitchekonkurranse
Cycled deltok i sommerinkubatoren StartAD og var en av vinnerne i den splittede avgjørelsen av pitchekonkurransen. Programmet varte i sju uker og inkluderte åtte oppstartsbedrifter fra alle de tre campusene til Universitetet i New York.

Nanjing-slideshow.jpg

Soraytec og den norske paviljongen tildelt pris for beste design under Nanjing Tech Week 2019
Soraytec var invitert til Kina for å delta i den norske paviljongen på teknologimessen «Nanjing Tech Week’s High-Tech Fair» i Nanjing. Messen tar mål av seg til å presentere høyteknologisk innovasjon og bringer nye og innovative teknologier til Nanjing og Kina.

Act-Slideshow1.jpg

Cycled Technologies på Technoport Nordic Deep Tech 2019
Cycled Technologies, en av våre akseleratorbedrifter, har blitt invitert som en av hovedinnlederne til Technoport Nordic Deep Tech. Cycled Technologies ønsker å diskutere globale målsettinger og demonstrere hvordan enkle lokale samarbeid kan bidra til å løse verdens miljøutfordringer.

DC-banner.jpg

Får det til å spire og gro i ørkenen
De siste ti årene har Desert Control arbeidet med å skape den perfekte oppskriften på en nyskapende løsning kalt LNC. Målet er å gjøre ørken fruktbar. Vanligvis tar det mellom sju og femten år å gjøre ørkenjord dyrkbar, men med Desert Controls løsning tar det bare sju timer! Det er ny rekord.

investorseminar-slideshow2.jpg

Oppstartsselskaper fra GBN Accelerator på investorseminar på Campus Ås
Oppstartsselskaper i Green Business Norway Accelerator presenterer seg på det 12. investorseminaret i Vitenparken på Campus Ås i september. Arrangementet er et samarbeid med Inkubator Ås.

cycled-960-1.jpg

Ny banebrytende Blockchain teknologi - Cycled etablerer samarbeid med AKEO
Cycled Technologies og Akeo utvikler ny blockchain teknologi for avfallsinnsamling i den nye sirkulærøkonomien.

GBN_HSN_avtalesignering_1_960.png

GBN og Høgskolen i Sørøst Norge etablerer FoU samarbeid
- Samarbeidet med Høgskolen i Sørøst-Norge styrkerforsknings- og utviklingsarbeidet i oppstartsselskapene som er en del av vårt Akseleratorprogram, sier Thor Sverre Minnesjord, CEO i GBN. Først ute er teknologiselskapet Fluid Metal 3D.

20170209_graf-960.jpg

Vann- og avløpsinfrastruktur under press i GCC-landene
Befolkningen i Gulf-regionen er i rask vekst. Hele tiden må myndighetene takle flaskehalser for å holde tritt med veksten, spesielt med tanke på infrastruktur og vann og avløp. Medlemslandene i Gulf Cooperation Council (GCC) møter utfordringene med massive utviklingsplaner som er prosjektert for en kontinuerlig stabil befolkningsvekst og økonomisk vekst frem til 2030.

circular-960.jpg

Delegasjon fra polske byer fikk innsyn i sirkulær avfallshåndtering
Onsdag 14. september møttes polske og norske interessenter i Drammen. Foranledningen var EUs ambisiøse målsettinger for avfallshåndtering.

Forum-Dyrektorow-960.jpg

Fremtidens avfallshåndtering høyt på agendaen i Polen
Green Business Norway har vært i dialog med beslutningstagere på en rekke nøkkelarrangementer i Polen de siste ukene.

160126-960.jpg

Stor interesse for grønn teknologi under lansering av BI-programmet UAE
Deltakere fra de nordiske ambassadene, nordiske selskaper og lokale samarbeidspartnere i De forente arabiske emirater stilte opp på lanseringsseminaret i Masdar City i Abu Dhabi den 21. januar.

gbtmp3.jpg

Lanserer nordisk samarbeid i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater
Med Abu Dhabi Sustainability Week som bakteppe, lanserer Green Business Norway, Green Net Finland og Nordic Innovation neste fase av Business Intelligence-programmet for Gulfregionen.

rdf-960-270.jpg

Bulgarsk delegasjon ser på bærekraftig avfallshåndtering i Norge
Green Business Norway var i oktober vertskap for en offisiell delegasjon fra Bulgaria som fikk presentert tre alternativer for bærekraftig og fremtidsrettet avfallshåndtering.

Lubelskie-960-270.jpg

Grønn industri i fokus innenfor Telemark–Lubelskie-samarbeidet
En delegasjon fra Lubelskie-regionen har denne uken vært på plass i Telemark. Etter en reise gjennom fylket, blant annet til Rjukan, signerte Guvernør Sosnowski og fylkesordfører Riis-Johansen avtalen om et utstrakt samarbeid mellom regionene.

thor-sverre-960.png

Statsminister Erna Solberg møter Green Business Norway under sitt besøk på Klosterøya
Tirsdag 18. august besøkte statsminister Erna Solberg kunnskapsbedriftene på Klosterøya, der hovedkontoret til Green Business Norway holder til. Under lunsjen med statsministeren ble det mangfoldige og nyskapende miljøet i grenlandsregionen løftet frem.

IMG_1327-slide.png

Norsk miljøteknologi staker ut kursen på EcoForum-konferansen i Polen
Den sjette EcoForum-konferansen gikk i år av stabelen 10. og 11. juni. Konferansen ble igjen en fruktbar møteplass for både polske og norske aktører innenfor det interregionale samarbeidet mellom Telemark fylkeskommune og Lubelskie-regionen.

WP_002078-slide.jpg

Gulf-regionen er et lovende marked for gjenvinning og grønn energi
Flere demonstrasjonsprosjekter for gjenvinning er under etablering i De forente arabiske emirater (FAE). Green Business Norway (GBN) mener at utsiktene til forretningsutvikling i regionen er lovende.

Grand-opening-960.png

Storslått lansering
av retursystem i Romania basert på TOMRA-teknologi

DSC_0071_slide.png

Fornybar energi fra baller av strå
Forrige uke møttes representanter fra Lubelskie-regionen i Polen og Telemark fylkeskommune for å se nærmere på kraftverket Sleaford Renewable Energy Plant i England.

11020407_1044763565533649_820775577_n-960.jpg

Det polske parlamentet setter søkelyset på norske avfallsløsninger
Mer enn 100 personer kom sammen i Sejm, underhuset i polske parlamentet, for å diskutere den siste utviklingen på avfallshåndteringsfeltet. Seminaret var et polsk-norsk samarbeid.

150302-Roaf_Beate-Langset-960.jpg

Polen og Norge sammen om fremtidsrettet avfallshåndtering
Avfallshåndtering er et felt i stor endring. Viktige strategiske beslutninger må til for å kontrollere den aktuelle utviklingen. Green Business Norway har de siste årene spilt en aktiv rolle i erfaringsutvekslingen mellom Polen og Norge.

NX2A11463.jpg

Energigjenvinning - både miljøvennlig og lønnsomt?
Dette var spørsmålet paneldeltakerne ble stilt i en av de mange paneldiskusjonene under årets Energy Forum i Karpacz i Polen.

slide2.jpg

GBN var blant vertskapet da Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon besøkte Klosterøya i Skien
Den norske CleanTech industriens posisjon i dag og i et femårsperspektiv var blant temaene som ble drøftet med Kronprinsen.

Clean sands.jpg

Ennox Oil: Cleantech gjennombrudd
Ennox Oil Solutions er et godt eksempel på hvordan ny business kan oppstå når ideer fra ulike forretningsmessige verdener møtes. Idemakere med løsninger for avfallsbehandling møter idemakere med løsninger for brønnstimulring innen oljeproduksjon. Slik startet utviklingen av den patenterte EGX-prosessen, løsningen for
utvinning av olje fra faste materialer som jord, sand, slam osv.

mb4.jpg

"New Deal" gir resultater hos Miljøbil Grenland
Miljøbil grenland valgte å satse på å videreutvikle sin spisskompetanse innen batteriteknologi og fokusere på engineering og testproduksjon. Batteriet er selve nøtta i all forflytning basert på elektrisk energi. Selskapets bevisste satsing begynner å gi resultater.

Norner_prosess.jpg

Norner fester grepet om vekstambisjonene
Tine Rørvik og Ole Jan Myhre
Med stø kurs og solid forankring i sin opprinnelige ambisjon, stevner det privateide forskningsinstituttet Norner nå videre på sin spennende kurs. Noen av utviklingsgrepene som tas nå, er blant de mest spennende og banebrytende siden selskapet ble skilt ut fra Borealis for 4 år siden.

gloer2.jpg

GLØR med sving på renovasjonsjobben
Visjonen er å være en miljøpådriver, forretningsideen å være kundenes foretrukne samarbeidspartner i avfalls- og gjenvinningsspørsmål. Begge deler synes naturlig og bra for et selskap som er tiltrodd ansvaret for den viktige renovasjonstjenesten i en region. Nylig har Glør fått en formell bekreftelse på at strategien og det de gjør for å sette den ut i livet, er riktig.
previous next

Vann- og avløpsinfrastruktur under press i GCC-landene

Befolkningen i Gulf-regionen er i rask vekst. Hele tiden må myndighetene takle flaskehalser for å holde tritt med veksten, spesielt med tanke på infrastruktur og vann og avløp. Medlemslandene i Gulf Cooperation Council (GCC) møter utfordringene med massive utviklingsplaner som er prosjektert for en kontinuerlig stabil befolkningsvekst og økonomisk vekst frem til 2030.

Helt siden oljen, det svarte gullet, ble oppdaget i Gulf-regionen har samtlige GCC-land opplevd rask befolkningsøkning og økonomisk vekst. Denne konstante veksten har forårsaket vanskeligheter i de fleste sektorer som befatter seg med infrastruktur og byplanlegging. Noen av dem er opplagte, som trafikkorkene i rushtiden på veiene i de største GCC-byene, mens andre ikke er direkte synlige for den gjennomsnittlige turisten eller observatøren utenfra.

20170209_graf-606.jpg

Vann- og avløpsinfrastruktur under press
Et kroneksempel er vann- og avløpsvannhåndteringen. Med mindre du bor i nærheten av et vann- og avløpsanlegg. Lokalbefolkningen er eksponert for en betydelig trafikk av lastebiler som frakter rått avløpsvann til anlegget fra en lang rekke steder. Dette skyldes at store deler av Gulf-regionen mangler en fullgod infrastruktur for oppsamling av avløpsvann. I tillegg drives mange av anleggene med konstant overkapasitet eller er ganske enkelt utdatert, noe som medfører alvorlige luktproblemer. Avhengig av vindretningene kan dette være en stor utfordring for byer og tettsteder som befinner seg i nærheten av anleggene.

Emiratet Abu Dhabi svar på utfordringen
Emiratet Abu Dhabis første vann- og avløpsanlegg ble bygget i 1973 med en døgnkapasitet på kun 4545 m3. På grunn av den raske befolkningsveksten ble et nytt anlegg ferdigstilt i Mafraq bare ni år senere, med en døgnkapasitet på 100 000 m3. 15 år senere, i 1997, ble Mafraq-anleggets døgnkapasitet tredoblet til 320 000 m3, tilstrekkelig til å betjene en befolkning på 900 000 personer. Annethvert år frem til 2003 ble anlegget oppgradert for å håndtere det økende behovet. I tillegg har Abu Dhabi bygget et anlegg i Al Ain-oasen.

Rundt 2008 la regjeringen i Abu Dhabi ut på den ambisiøse reisen mot 2030. Befolkningen er forventet å passere seks millioner innen 2030, og regjeringen er i full gang med å forberede emiratets vann- og avløpsinfrastruktur. Prosjektet omfatter blant annet Strategic Tunnel Enhancement Program (STEP) og ytterligere fire vann- og avløpsanlegg, som til sammen utvider døgnkapasiteten til mer enn 800 000 m3. Vann- og avløpsanleggene har blitt bygget i et slags offentlig-privat-samarbeid (OPS), i form av bygge-drive-overføre-kontrakter (BOT). To av anleggene drives av et konsortium som består av Veolia, Bessix og de lokale myndighetene, mens de to andre drives av et konsortium som består av Kuwait-baserte Kharafi National og lokalmyndighetene.
Den problematiske balansen mellom tilbud og etterspørsel er synlig i alle GCC-landene og fikk i tillegg oppmerksomhet i Chowdhury of Bluefield Research i 2013. Flaskehalsen i oppsamlingen av avløpsvann i Abu Dhabi vil bli historie når STEP-prosjektet settes i full drift innen 2019, men i andre emirater og GCC-land er byggeprosjektene bare så vidt i gang eller forventes lagt ut på anbud i løpet av nærmeste fremtid.

20170209_graf-606-2.jpg
Kilde: Chowdhury 2013, FAO, Economic and Social Commision for Western Asia, Bluefield Research

Høy aktivitet og stort markedspotensial

Konseptet som ble benyttet i Abu Dhabi, byggingen av en hovedtunnel til hovedavløpsrøret og plasseringen av vann- og avløpsanlegget utenfor byen, har blitt kopiert av andre emirater og GCC-land. I Dubai ble for eksempel arbeidet på to avløpstunneler nylig påbegynt, i tillegg til at de to eksisterende vann- og avløpsanleggene oppgraderes og et nytt vann- og avløpsanlegg bygges i Jebel Ali. Det nye vann- og avløpsanlegget, som etter planen settes i drift i 2019, er prosjektert for å håndtere behovet frem til 2025, da en utvidelse av anlegget er planlagt.

Qatar har påbegynt arbeidet på et nytt vann- og avløpsnett med utgangspunkt i strategien Inner Doha Re-sewerage Implementation Strategy (IDRIS), men prosjektet ble lagt på is i 2016. Det opprinnelige konseptet omfattet en enorm dyptunnel for oppsamling av avløpsvann. Det er uklart når arbeidet på hovedavløpstunnelen tas opp igjen, men det er trolig at andre deler av det omfattende IDRIS-prosjektet vil skyte fart i 2017, og dessuten omfatte flere vann- og avløpsanlegg og infrastrukturprosjekter.

Kuwait la ut et nytt vann- og avløpsanlegg i Umm Al Haymann på anbud i 2016. Anbudskonkurransen omfattet også noe arbeid på vann- og avløpsinfrastrukturen.

Vann- og avløpsmyndighetene i Oman er under kraftig omlegging, noe som sannsynligvis vil forsinke kunngjøringen av anbudskonkurransen som var forventet i 2017. Imidlertid er flere prosjekter under planlegging, og regjeringen akter å koble alle husstander i Oman til vann- og avløpinfrastrukturen innen 2020.

Også i Saudi-Arabia, regionen største marked, er flere prosjekter under oppseiling. En lang rekke prosjekter i vann- og avløpssektoren, som også omfatter renseanlegg og særlig infrastruktur for oppsamling av avløpsvann, er forventet lagt ut på anbud 2017.

Massiv utvikling i høyt tempo
- Sett under ett foregår det en massiv utvikling i høyt tempo i GCC-landenes infrastruktur for behandling av avløpsvann, påpeker Benedikt Pilscheur, Green Business Norways regiondirektør i Gulf-regionen

- Konseptet med en hovedtunnel som mater to eller tre renseanlegg utenfor byene, er imidlertid ikke den ultimate løsningen, selv om den er planlagt eller implementert flere steder. Det at IDRIS-prosjektet nå er satt på vent, kan innebære en endring i tilnærmingsmåten. Det gjenstår å se om prosjektet fortsetter som før, eller om myndighetene i Qatar legger om kursen og velger en desentralisert løsning. Oman er dessuten et eksempel på et desentralisert nett, den spredte bosettingen tatt i betraktning.

Konklusjonen er at vann- og avløpsmarkedet i Gulf-regionen ser svært attraktivt ut de neste årene. Markedspotensialet veier i høy grad opp for ulempene ved det lokale rammeverket. Selv om mange av kontraktene allerede har blitt tildelt, eller er i ferd med å bli det, befinner fortsatt mange attraktive prosjekter seg på planleggingsstadiet. Siden myndighetene i disse landene har en tendens til å fordele ulike prosjektpakker på flere forskjellige anbydere, er utsiktene for nye aktører positive i dette landskapet.

Regiondirektør i Gulf-regionen for Green Business Norway Benedikt Pilscheur og Business Advisor i Nordic Innovation Hub Huda El Sheikh, i Masdar City i Abu Dhabi.


Kontaktperson:

Benedikt Pilscheur, regiondirektør i Gulf-regionen, Green Business Norway


Aktueltarkiv
| More


Hold deg oppdatert motta nyhetsbrev